Idag bryggdes det en ale (dumt att kalla det för en IPA med en IBU på 17 enheter)
Receptet är baserat på tärningens utslag.
Originalreceptet är tänkt till 10 liter men vi ökade lite på volymen så vi fick mer öl med lägre alkohol.
Initiativtagare till detta är Anders på Humlegodis. Han kallar det för utmaningen.
Vi på BkB landade med Detta recept:
- 5 kg Maris Otter Pale Ale Malt
- 200g East Kent Golding (EKG)
- Jäst av engelsk aletyp (safale 04)
Tanken var att få ut ca 15-20 liter på 5-6% abv.
Vi får se hur det blir med den detaljen.
17,5 liter vört hamnade i alla fall på jäsning och OG landade på 60. Vilket kan göra att ölen hamnar på strax runt 6%. Om den jäser ut som den ska.
En ganska späd historia lär det bli eftersom EKG har låg alfasyra, vår hade 5,3%.. Beräknad IBU blev ca 17.
Det blev en utomhusbryggning idag, den första för min rigg. Så här ser den ut på ett stabilt underlag.
Så här ser det ut bär man mäskar malt. Dvs när man utvinner jäsbart socker ur malten. I dag bara en typ av malt. Maria Otter Extra Pale. Vi använder en medod som heter Brew In A Bag(BIAB). Vi lägger malten i en säck och rör runt tills det blir en jämn gröt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar